Yeteneksiz bir yazarım
ben. Bunu kendime
pek kondurmak istemiyorum
ama romanlarımı hala yayınlatmayı
başaramayınca otomatikman bu
konuma gelmiş oldum.
Teselliyi, bazı yeteneklerin
geç keşfedildikleri düşüncesinde
buldum. Sarıldım derhal bu
sımsıcak umuda. Devam
ettim romanlarımı yazmaya.
Hayallerimden vazgeçemem ben.
Derken, günlerden bir
gün yemek kitabı
yazma hevesi çöreklendi
yüreğime. Aslına bakarsanız,
tariflerim yemekten daha
çok aperatif şeyler, kolay
hazırlanabilen ve lezzeti fazlasıyla yerinde tatlar.
Aralarında bir kaç tane zorca tarifler de yok değil.
Lakin korkmasın gözünüz
hemencecik. Ben becerdikten
sonra siz haydi haydi
gelirsiniz üstesinden. Deneyin
bir kez, pişman
olmazsınız bence.
Tarifler pratik olsun
istedim. Tatları pek güzel
olsun istedim. Görüntüleri
de hoş olsun
istedim, şöyle süslü
püslü. Eee, bu
kadar şey birarada
olur mu! Yeteneksiz
yazar karar verirse,
bal gibi de olur!
Şeker gibi de
olur! En lezzetli
tarifleri bulup çıkardım.
Aralarında annemin ( Müco
sultan) yaptığı çok güzel yemekler de
var ki, yoktur
bu cihanda üstlerine!
Ölçü
kullanmaktan yana değilimdir
ama bazan
gerektiği için ölçülü
biçili yazdım. Siz
yine de göz
kararından şaşmayın. Hem
tutarlıdır, hem tecrübeli
görünürsünüz.
Tuza gelince, malzemelerin
içine katmadım. Çünkü
seven n var, sevmeyen var.
Tansiyonu düşen var,
çıkan var. Herkes
eksin tuzunu kendine
göre de, kaçmasın
tadımız tuzumuz!
Şimdi sizlerle “Yeteneksiz
Yazardan Kolay Tarifler”
adlı bu kitabımdan bir kaç
tane tarif paylaşmak istiyorum.
Afiyetlerle....
VİŞNELİ EKMEK
Nasıl güzel bir
tatlı bu anlatmak imkan
dahilinde değil. Sanki
kırmızı yakutlar tabaklara
dizilmiş.
NE LAZIM
Bir adet tuzsuz ekmek
Bir kilo vişne
Bir paket vanilya
Bir kutu kaymak
Toz şeker
Tuzsuz tereyağı
NASIL YAPTIM
Önce vişneleri yıkayıp,
saplarından ve çekirdeklerinden ayırdım.
Az suda ve
ağız tadıma uygun
şeker miktarıyla kaynattım.
Ekmekleri dilimleyip, tereyağında
kızarttıktan sonra, sıcağa
yakın vişneleri ekmeklerin
üzerine döküp, ılıyınca,
dolapta bir süre
bekletip, kaymakla beraber
servisini yaptım.
PATLICANLI TARATOR
Tatlılardan
tuzlulara hızlı bir
geçiş yaptım. Yolculuk
kısa sürdü ama
yine de, boş
değil elim. Yol
kenarındaki bostandan topladığım
patlıcanlarla geldim.
NE LAZIM
Beş adet patlıcan
Yoğurt
Üç diş sarımsak
Bayat ekmek
Bir adet limon
suyu
Bir bardak dövülmüş
ceviz
Sıvı yağ
Tuz
Pul biber, nane
NASIL YAPTIM
Patlıcanları
şerit halinde soyup,
küp küp doğradıktan
sonra bir süre tuzlu
suda beklettikten sonra kızarttım. Fazla
yağlarını bir peçete
yardımıyla süzdürmeyi ihmal
etmedim tabii. Ufalanmış
ekmek ve diğer
malzemeleri (yoğurt hariç)
patlıcanlarla birlikte blender
yardımıyla püre haline
getirdim. Yoğurdunu ekledikten
sonra servis tabağına
yerleştirdim. Üzerini süslemeye
gelince, onu da
size bıraktım. Artık
zevkiniz nereye kadar
giderse, yol verin!
NOTCUK
Aynı taratoru kabak
ve patatesle de
yapabilirsiniz. Hepsinin lezzeti
başka başka.
TOST BÖREĞİ
Hamur mamur hiç
açamam, yufkayla da
uğraşamam diyenlere ben
de bu en
kolay böreği ithaf
ediyorum.
NE LAZIM
Bir paket tost
ekmeği
Kaşar peyniri
Kırmızı biber
İki bardak süt
İki yumurta
Bir miktar tereyağ
NASIL YAPTIM
Ekmek dilimlerinin kenarlarını
bıçakla aldım. Tepsiye
bir kat dizdim.
Üzerine kaşar peyniri rendeledim. Kırmızı
biberle renklendirdim. Kalan
ekmekleri tekrar dzidim.
Süt, yumurta ve
yağı çırparak üzerine gezdirdim.
Ekmekler karışımı iyice
çektikten sonra fırında
kızarttım.
KOKTEYL SOSİS
Evde ufak bir
toplantı mı var! Ya da
bahçenizde küçük bir
davet! İmdadınıza yetişecek
olan kokteyl sosistir.
Kolaylığı bir yana, hem
lezzetli, hem de
orjinal bir görüntüsü
var.
NE LAZIM
Dört adet sosis
Bir adet yufka
Sıvı yağ
NASIL YAPTIM
Yufkadan bir gazoz
kapağı kullanarak yuvarlaklar
çıkarttım. İnce ince yuvarlak
olarak kestiğim sosisleri
ve yufkaları kürdanlara
bir kaç kat yufka
ve aralarına birer
sosis şeklinde dizdikten
sonra kızarttım.
BAT
Çocukluğumun bir kısmı
Tokat ın parke taşlı
yollarında geçerken çok
sevdim ben bu
batı. Bizim oraların
yemeğidir. Hele de
hamam sefaları o
olmazsa, hiç olmaz!
NE LAZIM
Yarım kilo yeşil
mercimek
Dört beş adet
domates
Yarım demet taze
soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
İki adet kuru
soğan
Dört adet yeşil
biber
Dört yemek kaşığı
domates salçası
Bir kase dövülmüş
ceviz
Nane, kırmızı biber
Kimyon, karabiber
Yeni bahar, reyhan
Fesleğen, tuz
NASIL YAPTIM
Yeşil
mercimekleri ayıklayıp yıkadıktan sonra bir
süre sıcak suda
bekletip haşladım. Taze
soğan, maydanoz , yeşil biber
ve dereotlarını ince ince
kıydım. Kuru soğan ve
domatesleri küp küp doğradım.
Tüm malzemeleri mercimekle
karıştırdım. Baharatlarını ekledikten
sonra, salçalı suyla
hafifçe sulandırıp, soğuk
olarak servis yaptım.
NOTCUK
Eğer şanslıysanız ve
Tokat yaprağı bulabilirseniz, yaprakların içine bir kaşık bat koyup,
bohça yaptıktan sonra
suyuna da hafifçe batırp yemeyi deneyin,
görün lezzeti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder