Yeteneksiz  bir  yazarım 
ben.   Bunu  kendime 
pek  kondurmak  istemiyorum 
ama  romanlarımı hala  yayınlatmayı 
başaramayınca  otomatikman  bu 
konuma  gelmiş  oldum. 
Teselliyi,  bazı  yeteneklerin 
geç  keşfedildikleri   düşüncesinde 
buldum.   Sarıldım derhal  bu 
sımsıcak  umuda.  Devam 
ettim  romanlarımı  yazmaya. 
Hayallerimden  vazgeçemem  ben. 
Derken,  günlerden  bir 
gün  yemek  kitabı 
yazma  hevesi  çöreklendi 
yüreğime.   Aslına  bakarsanız, 
tariflerim  yemekten  daha 
çok aperatif  şeyler,  kolay 
hazırlanabilen  ve lezzeti  fazlasıyla yerinde  tatlar. 
Aralarında  bir kaç  tane zorca tarifler  de  yok  değil. 
Lakin  korkmasın  gözünüz 
hemencecik.  Ben  becerdikten 
sonra  siz haydi  haydi 
gelirsiniz  üstesinden.  Deneyin 
bir  kez,  pişman 
olmazsınız  bence.  
Tarifler  pratik  olsun 
istedim. Tatları  pek  güzel 
olsun  istedim.  Görüntüleri 
de  hoş  olsun 
istedim,  şöyle  süslü 
püslü.  Eee,  bu 
kadar  şey  birarada 
olur  mu!   Yeteneksiz 
yazar  karar  verirse, 
bal  gibi de  olur! 
Şeker  gibi  de 
olur!  En  lezzetli 
tarifleri  bulup  çıkardım. 
Aralarında  annemin  ( Müco 
sultan)  yaptığı  çok güzel yemekler  de 
var  ki,  yoktur 
bu  cihanda  üstlerine! 
Ölçü 
kullanmaktan  yana  değilimdir 
 ama  bazan 
gerektiği  için  ölçülü 
biçili  yazdım.  Siz 
yine  de  göz 
kararından  şaşmayın.  Hem 
tutarlıdır,  hem  tecrübeli 
görünürsünüz. 
Tuza  gelince,  malzemelerin 
içine  katmadım.  Çünkü 
seven n var,  sevmeyen  var. 
Tansiyonu  düşen  var, 
çıkan  var.  Herkes 
eksin  tuzunu  kendine 
göre  de,  kaçmasın 
tadımız  tuzumuz!
Şimdi  sizlerle   “Yeteneksiz 
Yazardan  Kolay  Tarifler” 
adlı bu  kitabımdan  bir kaç 
tane tarif  paylaşmak  istiyorum. 
Afiyetlerle....
VİŞNELİ   EKMEK
Nasıl  güzel  bir 
tatlı  bu anlatmak  imkan 
dahilinde  değil.  Sanki 
kırmızı  yakutlar  tabaklara 
dizilmiş.
NE  LAZIM
Bir adet  tuzsuz  ekmek
Bir  kilo  vişne
Bir  paket  vanilya
Bir  kutu  kaymak
Toz  şeker
Tuzsuz  tereyağı
NASIL   YAPTIM
Önce  vişneleri  yıkayıp, 
saplarından  ve  çekirdeklerinden   ayırdım. 
Az  suda  ve 
ağız  tadıma  uygun 
şeker  miktarıyla  kaynattım. 
Ekmekleri  dilimleyip,  tereyağında 
kızarttıktan  sonra,  sıcağa 
yakın  vişneleri  ekmeklerin 
üzerine  döküp,  ılıyınca, 
dolapta  bir  süre 
bekletip,  kaymakla  beraber 
servisini  yaptım.
PATLICANLI  TARATOR
Tatlılardan 
tuzlulara  hızlı  bir 
geçiş  yaptım.  Yolculuk 
kısa  sürdü  ama 
yine  de,  boş 
değil  elim.  Yol 
kenarındaki  bostandan  topladığım 
patlıcanlarla  geldim.
NE   LAZIM
Beş  adet  patlıcan
Yoğurt
Üç  diş  sarımsak
Bayat  ekmek
Bir  adet  limon 
suyu
Bir  bardak  dövülmüş 
ceviz
Sıvı   yağ
Tuz
Pul  biber,  nane
NASIL   YAPTIM
Patlıcanları 
şerit  halinde  soyup, 
küp  küp  doğradıktan 
sonra  bir süre  tuzlu 
suda  beklettikten  sonra  kızarttım.  Fazla 
yağlarını  bir  peçete 
yardımıyla  süzdürmeyi  ihmal 
etmedim  tabii.  Ufalanmış 
ekmek  ve  diğer 
malzemeleri  (yoğurt  hariç) 
patlıcanlarla  birlikte  blender 
yardımıyla  püre  haline 
getirdim.  Yoğurdunu  ekledikten 
sonra  servis  tabağına 
yerleştirdim.  Üzerini  süslemeye 
gelince,  onu  da 
size  bıraktım.  Artık 
zevkiniz  nereye  kadar 
giderse,  yol  verin!
NOTCUK
Aynı  taratoru  kabak 
ve  patatesle  de 
yapabilirsiniz.  Hepsinin  lezzeti 
başka  başka.
TOST   BÖREĞİ
Hamur  mamur  hiç 
açamam,  yufkayla  da 
uğraşamam  diyenlere  ben 
de  bu  en 
kolay  böreği  ithaf 
ediyorum.
NE   LAZIM
Bir  paket  tost 
ekmeği
Kaşar  peyniri
Kırmızı  biber
İki  bardak  süt
İki  yumurta
Bir  miktar  tereyağ
NASIL   YAPTIM
Ekmek  dilimlerinin  kenarlarını 
bıçakla  aldım.  Tepsiye 
bir  kat  dizdim. 
Üzerine  kaşar peyniri  rendeledim.  Kırmızı 
biberle  renklendirdim.  Kalan 
ekmekleri  tekrar  dzidim. 
Süt,  yumurta  ve 
yağı çırparak  üzerine  gezdirdim. 
Ekmekler  karışımı  iyice 
çektikten  sonra  fırında 
kızarttım. 
KOKTEYL   SOSİS
Evde  ufak  bir 
toplantı mı var!  Ya  da 
bahçenizde  küçük  bir 
davet!  İmdadınıza   yetişecek 
olan  kokteyl  sosistir. 
Kolaylığı  bir  yana, hem 
lezzetli,  hem  de 
orjinal  bir  görüntüsü 
var.
NE  LAZIM
Dört  adet  sosis
Bir  adet  yufka
Sıvı  yağ
NASIL  YAPTIM
Yufkadan  bir  gazoz 
kapağı  kullanarak  yuvarlaklar 
çıkarttım.  İnce ince  yuvarlak 
olarak  kestiğim  sosisleri 
ve  yufkaları  kürdanlara 
bir kaç  kat  yufka 
ve  aralarına  birer 
sosis  şeklinde  dizdikten 
sonra  kızarttım.
BAT
Çocukluğumun  bir  kısmı 
Tokat ın  parke  taşlı 
yollarında  geçerken  çok 
sevdim  ben  bu 
batı.  Bizim  oraların 
yemeğidir.  Hele  de 
hamam  sefaları  o 
olmazsa,  hiç  olmaz!
NE  LAZIM
Yarım  kilo  yeşil 
mercimek
Dört  beş  adet 
domates
Yarım  demet  taze 
soğan
Yarım  demet  maydanoz
Yarım  demet  dereotu
İki  adet  kuru 
soğan
Dört  adet  yeşil 
biber
Dört  yemek  kaşığı 
domates  salçası
Bir  kase  dövülmüş 
ceviz
Nane, kırmızı  biber
Kimyon, karabiber
Yeni bahar, reyhan
Fesleğen, tuz
NASIL  YAPTIM
Yeşil 
mercimekleri  ayıklayıp  yıkadıktan sonra  bir 
süre  sıcak  suda 
bekletip  haşladım.  Taze 
soğan, maydanoz , yeşil  biber
ve  dereotlarını  ince ince 
kıydım.  Kuru soğan  ve 
domatesleri  küp küp doğradım.
Tüm  malzemeleri  mercimekle 
karıştırdım.  Baharatlarını  ekledikten 
sonra,  salçalı  suyla 
hafifçe  sulandırıp,  soğuk 
olarak  servis  yaptım.
NOTCUK
Eğer  şanslıysanız  ve 
Tokat  yaprağı  bulabilirseniz,  yaprakların içine bir kaşık bat koyup,
bohça  yaptıktan  sonra 
suyuna  da  hafifçe batırp yemeyi  deneyin, 
görün  lezzeti.  


Hiç yorum yok:
Yorum Gönder